Dealurile Silagiului

Tradiția viticolă pe Dealul Silagiului este veche, diverse însemnări consemnând tradițiile viticole încă de la începutul mileniului.
Mai târziu, Sigismund Ormos, care deținea vie la începutul anilor 1800, în însemnările sale vorbește despre perioadele când mergea împreună cu localnicii la munca viei.

Dealurile Silagiului fac parte din Podgoria Buziaș – Silagiu, situată pe piemontul dintre Timiș și Bârzava. Localitățile care se includ în această podgorie sunt: Buziaș – oraș, Silagiu – sat și Bacova. Dealul Silagiu, situat în apropiere de Buziaș, are o altitudine maximă de 324 m.

Podgoria este specializată în producerea vinurilor de masă superioare, roșii și albe. Într-o mai mică măsura, La Silagiu se produc și vinuri aromate și struguri de masă.

Clima Silagiului este de tip continental-mediteraneană, cu influențe moderate de la râurile care trec prin apropiere și de la colinele Munților Carpați Occidentali.

Dealul Silagiului are o expunere ideală la soare, cu pante în directia sudică și vestică, pe care soarele le mângaie de-a lungul întregii zile, pante care au o varietate mare de tipuri de sol, de la brun roșcat de pădure, până la sol cu conținut ridicat de oxizi de fier – perfect pentru vinurile roșii – toate pe o rocă de bază calcaroasă – perfect pentru cultivarea excelentă a viței de vie.